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Integration of Expert Systems and Neural Networks for the Control of Fermentation Processes

Gehlen, Stefan ; Tolle, Henning ; Kreuzig, J. ; Friedl, P. (2023)
Integration of Expert Systems and Neural Networks for the Control of Fermentation Processes.
In: IFAC Proceedings Volumes, 1992, 25 (2)
doi: 10.26083/tuprints-00023386
Artikel, Zweitveröffentlichung, Verlagsversion

Kurzbeschreibung (Abstract)

Expert systems and neural networks are new tools for the control of fermentation processes. With expert systems the fermentation plant and the process itself is modelled via a generalized, qualitative system description based on the experience of human experts. On the other hand neural networks and interpolating associative memories can learn the process behaviour directly by process observation. The paper at hand reports, how both control techniques can be combined for purposes like process supervision, modelling and optimization of biological plants.

Typ des Eintrags: Artikel
Erschienen: 2023
Autor(en): Gehlen, Stefan ; Tolle, Henning ; Kreuzig, J. ; Friedl, P.
Art des Eintrags: Zweitveröffentlichung
Titel: Integration of Expert Systems and Neural Networks for the Control of Fermentation Processes
Sprache: Englisch
Publikationsjahr: 2023
Ort: Darmstadt
Publikationsdatum der Erstveröffentlichung: 1992
Verlag: IFAC - International Federation of Automatic Control
Titel der Zeitschrift, Zeitung oder Schriftenreihe: IFAC Proceedings Volumes
Jahrgang/Volume einer Zeitschrift: 25
(Heft-)Nummer: 2
DOI: 10.26083/tuprints-00023386
URL / URN: https://tuprints.ulb.tu-darmstadt.de/23386
Zugehörige Links:
Herkunft: Zweitveröffentlichungsservice
Kurzbeschreibung (Abstract):

Expert systems and neural networks are new tools for the control of fermentation processes. With expert systems the fermentation plant and the process itself is modelled via a generalized, qualitative system description based on the experience of human experts. On the other hand neural networks and interpolating associative memories can learn the process behaviour directly by process observation. The paper at hand reports, how both control techniques can be combined for purposes like process supervision, modelling and optimization of biological plants.

Freie Schlagworte: Expert systems, neural networks, associative memories, learning control, fermentation processes, biotechnology
Status: Verlagsversion
URN: urn:nbn:de:tuda-tuprints-233869
Zusätzliche Informationen:

Zugl. Konferenzveröffentlichung: 2nd IFAC Symposium on Modelling and Control of Biotechnical Processes and Computer Applications in Fermentation Technology (5th International Conference), 29.03.-02.04.1992, Keystone, Colorado, USA

Sachgruppe der Dewey Dezimalklassifikatin (DDC): 600 Technik, Medizin, angewandte Wissenschaften > 620 Ingenieurwissenschaften und Maschinenbau
Fachbereich(e)/-gebiet(e): 18 Fachbereich Elektrotechnik und Informationstechnik
18 Fachbereich Elektrotechnik und Informationstechnik > Institut für Automatisierungstechnik und Mechatronik
18 Fachbereich Elektrotechnik und Informationstechnik > Institut für Automatisierungstechnik und Mechatronik > Regelungsmethoden und Intelligente Systeme
Hinterlegungsdatum: 25 Apr 2023 12:37
Letzte Änderung: 22 Aug 2023 10:37
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