TU Darmstadt / ULB / TUbiblio

Nachhaltigkeitsvermittlung auf Biomilchverpackungen

Dornauf, Charlotte
Hrsg.: Freudenberg, Johanna ; Rhein, Lisa ; Simon, Niklas (2024)
Nachhaltigkeitsvermittlung auf Biomilchverpackungen.
In: Exploring Eco-Discourses. Perspektiven - Ansätze - Methoden
doi: 10.26083/tuprints-00028140
Buchkapitel, Erstveröffentlichung, Verlagsversion

Kurzbeschreibung (Abstract)

The topic of 'sustainability' has become increasingly relevant in recent decades. In Germany, the food industry in particular has a significant influence on resource consumption and the environment, and the quality of the product is praised on food packaging with sustainability aspects. The focus of the article is on organic milk, as the dairy industry is often criticized for its climate-damaging effects. In the following, I will examine how the topic of 'sustainability' is presented on organic milk packaging. For this purpose, a topic analysis is carried out to show which sustainability aspects are preferably used for the advertising of organic milk. It turns out that sustainability aspects are predominantly used as sales arguments that talk about the positive goals of sustainability or promote a certain behaviour instead of avoiding a different behaviour. For example, there is more talk about promoting biodiversity, animal welfare and fair wages than about avoiding CO2 emissions, overexploitation of soils, deforestation or water pollution.

Typ des Eintrags: Buchkapitel
Erschienen: 2024
Herausgeber: Freudenberg, Johanna ; Rhein, Lisa ; Simon, Niklas
Autor(en): Dornauf, Charlotte
Art des Eintrags: Erstveröffentlichung
Titel: Nachhaltigkeitsvermittlung auf Biomilchverpackungen
Sprache: Deutsch
Publikationsjahr: 2 Dezember 2024
Ort: Darmstadt
Buchtitel: Exploring Eco-Discourses. Perspektiven - Ansätze - Methoden
DOI: 10.26083/tuprints-00028140
URL / URN: https://tuprints.ulb.tu-darmstadt.de/28140
Zugehörige Links:
Kurzbeschreibung (Abstract):

The topic of 'sustainability' has become increasingly relevant in recent decades. In Germany, the food industry in particular has a significant influence on resource consumption and the environment, and the quality of the product is praised on food packaging with sustainability aspects. The focus of the article is on organic milk, as the dairy industry is often criticized for its climate-damaging effects. In the following, I will examine how the topic of 'sustainability' is presented on organic milk packaging. For this purpose, a topic analysis is carried out to show which sustainability aspects are preferably used for the advertising of organic milk. It turns out that sustainability aspects are predominantly used as sales arguments that talk about the positive goals of sustainability or promote a certain behaviour instead of avoiding a different behaviour. For example, there is more talk about promoting biodiversity, animal welfare and fair wages than about avoiding CO2 emissions, overexploitation of soils, deforestation or water pollution.

Freie Schlagworte: sustainability, topic analysis, advertisement, corporate communication
Status: Verlagsversion
URN: urn:nbn:de:tuda-tuprints-281401
Zusätzliche Informationen:

Die Beiträge des Bandes beruhen zum Großteil auf den gehaltenen Vorträgen, setzen aber zum Teil einen anderen Fokus: Workshop "Exploring Eco-Discourses – eine interdisziplinäre Research School", 09.10.2023-11.10.2023, Darmstadt, Germany.

Sachgruppe der Dewey Dezimalklassifikatin (DDC): 300 Sozialwissenschaften > 333.7 Natürliche Ressourcen, Energie und Umwelt
400 Sprache > 400 Sprache, Linguistik
400 Sprache > 430 Deutsch
Fachbereich(e)/-gebiet(e): 02 Fachbereich Gesellschafts- und Geschichtswissenschaften
02 Fachbereich Gesellschafts- und Geschichtswissenschaften > Institut für Sprach- und Literaturwissenschaft
02 Fachbereich Gesellschafts- und Geschichtswissenschaften > Institut für Sprach- und Literaturwissenschaft > Germanistik – Angewandte Linguistik
Hinterlegungsdatum: 02 Dez 2024 09:38
Letzte Änderung: 08 Dez 2024 11:04
PPN:
Export:
Suche nach Titel in: TUfind oder in Google
Frage zum Eintrag Frage zum Eintrag

Optionen (nur für Redakteure)
Redaktionelle Details anzeigen Redaktionelle Details anzeigen